Eigen risico aftrekbaar?

De zorg in Nederland is duur. We betalen daar met z’n allen maandelijks flink voor via onder meer de verplichte ziektekostenverzekering. Daarnaast betaal je via het verplichte eigen risico de eerste 350 euro (2013) aan rekeningen zelf. Veel mensen vragen zich af of dit eigen risico aftrekbaar is? Het antwoord is ‘nee’.

Iedere ziektekostenverzekering kent voor het basispakket een wettelijk verplicht eigen risico. In 2013 is dat een bedrag van 350 euro en in 2014 wordt dat met 10 euro verhoogd naar 360 euro.

Het eigen risico is alleen van toepassing op bepaalde medische kosten die vanuit dit pakket worden vergoed. Sprekende voorbeelden zijn het ziekenhuisbezoek en medicijnen. Medische kosten voor kinderen jonger dan 18, bezoek aan de huisarts en bevallingskosten vallen niet onder het eigen risico. Het eigen risico is ook niet van toepassing op vergoedingen vanuit de aanvullende dekkingen; de tandartsverzekering en uitgebreide dekkingen.

Eigen risico zorgverzekering aftrekbaar

Het eigen risico van de zorgverzekering is nooit in aftrek te nemen van de belasting. Ook is het betaalde eigen risico niet op te tellen bij alle kosten voor de persoonsgebonden aftrek bij ziekte en dergelijke. Wél zijn enkele kosten eventueel in aftrek te nemen, indien ze zelf zijn betaald en niet onder het eigen risico van de verzekeraar vallen. Denk hierbij aan medicijnen die je zelf hebt betaald bij de apotheek, maar die je niet hebt gedeclareerd bij je zorgverzekering.

Eigen risico ziektekosten aftrekbaar

Het eigen risico wordt vaak verward met de eigen bijdrage. Bij sommige zorgkosten die je vergoed krijgt van de verzekering, betaal je een eigen bijdrage, bijvoorbeeld bij kraamzorg of bij gehoortoestellen. Dit soort eigen bijdragen zijn wel in aftrek te nemen bij de Belastingdienst.

Tips voor besparen op je zorgkosten:

Het eigen risico is dus niet aftrekbaar, maar je hebt wel tal van andere mogelijkheden om te besparen op je zorgkosten:

  • Vanaf 2014 zijn ziektekosten in het geheel niet meer in aftrek te nemen van de belasting. Het kan dus zinvol zijn als noodzakelijke kosten nog dit jaar worden gemaakt;
  • Kijk naar de uitkeringsspecificatie van de zorgverzekering of een kost onder het eigen risico valt, of een eigen bijdrage is;
  • Om de medische kosten wat te beperken, kan het zinvol zijn over te stappen naar een andere verzekeraar. Vanaf half november zijn elk jaar de zorgpremies voor het nieuwe jaar bekend. Je kunt dan je zorgverzekering vergelijken met die van andere verzekeraars. Dit doe je bijvoorbeeld heel eenvoudig op Geld.nl. Overstappen kan tot en met 31 december. Dit kan zo enkele honderden euro’s schelen op jaarbasis.
  • Het kan ook zinvol zijn om in één jaar meerdere behandelingen te nemen en deze niet over twee jaar te spreiden; dit kan dan eenmaal de toepassing van een eigen risico besparen.
  • Je kunt ook kiezen voor een vrijwillig verhoogd eigen risico. De premie voor de basiszorgverzekering daalt dan flink, omdat verzekeraars korting geven op de premie bij een hoger eigen risico. Echter moet je dan wel de verwachting hebben dat je weinig medische kosten maakt in dat jaar. En je moet, indien je toch onverwachts gebruik moet maken van zorg, het hogere eigen risico wel kunnen opbrengen
  • Voor chronisch zieken is er een compensatieregeling voor het eigen risico (Wtcg). Deze vindt jaarlijks achteraf plaats en wordt uitgevoerd door het CAK. Indien je van mening bent, dat daar recht op is, kan dit ook worden aangevraagd- ook voor enkele jaren terug. Dit kun je doen via de website van het CAK.

Een gedachte over “Eigen risico aftrekbaar?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s